Een dementie vriendelijk Nederland

4 Reacties

dementie Alzheimer Nederland heeft onlangs een aantal cijfers gepubliceerd over dementie in Nederland. Hieruit blijkt dat er op dit moment ongeveer 256.000 mensen lijden aan dementie. Daarvan woont 70% in een thuissituatie. Als de prognoses zoals Alzheimer Nederland deze schetst uitkomen, zal in 2040 het aantal mensen met dementie oplopen tot 500.000. Op dit moment wordt iemand met dementie door 1,7 mantelzorgers ondersteund. Hierbij is sprake van gemiddeld 20 uur zorg per week. 46% van deze mantelzorgers is op dit moment overbelast en nog eens 44% loopt een groot risico op overbelasting. Dat is vaak de reden dat mensen met dementie eerder opgenomen worden in een verpleeghuis. Simpelweg omdat met het wegvallen van mantelzorg er vaak geen andere optie is om zorg te leveren.

Alzheimer Nederland heeft het doorbreken van het taboe op dementie tot één van haar speerpunten gemaakt. Zij streeft naar een dementie vriendelijk Nederland. Diverse gemeenten in Nederland zijn benaderd om deze uitdaging aan te gaan. Bij een aantal van hen hebben inmiddels quickscans plaatsgevonden om vast te kunnen stellen op welke wijze mensen met dementie en hun mantelzorgers ondersteund kunnen worden, zodat iemand met dementie zo lang mogelijk in zijn of haar vertrouwde omgeving kan blijven wonen. Op basis van deze quickscans krijgen gemeenten zicht op de verbeterpunten rond het te voeren beleid met betrekking tot dementiezorg in thuissituaties.

Laten we hopen dat de inzet van technologie om te werken aan een dementie vriendelijk Nederland hoog op de agenda komt te staan. Bijvoorbeeld met dwaaldetectie. Dwaaldetectie maakt het mogelijk dat mensen met dementie de dagelijkse activiteiten zoals wandelen en fietsen zoveel mogelijk zelfstandig kunnen bijven doen. Simpelweg omdat in geval van nood de locatie van iemand in beeld wordt gebracht. Een eenvoudig voorbeeld, maar iedere technologische bijdrage die ervoor zorgt dat mensen met dementie zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven en niet van hun vrijheid worden beroofd is meer dan de moeite waard. Helemaal als hierdoor ook de mantelzorger (voor wie de ‘zorgdruk’ de komen jaren verder zal toenemen) kan worden ontzien.

4 reacties op Een dementie vriendelijk Nederland

 1. Erica van der Graaf

  Jammer dat ons Koningshuis niet de aanzet had gegeven! Ik heb mij best wel geïrriteerd dat zij prinses Juliana weg hebben gemoffeld! Het zou zo mooi zijn geweest, om haar zoveel mogelijk overal bij te betrekken. Wat geeft het, dat ze dan af en toe misschien anders dan anders zou hebben gedaan! Geen schaamte, iedereen kan dit overkomen. We zijn mensen met onze beperkingen dan, nou so what? Ik vind het een uitdaging om met deze mensen om te gaan. Kijk in hun ogen, je ziet een verleden. Prachtig juist om te zien.

   
 2. Marianne

  Wat ik erg belangrijk vind bij mensen met dementie,
  Laat ze in hun waarde. Behandel ze niet als kleine kinderen. Geef ze de ruimte om dingen te herinneren. Haast ze niet op met van dat heb je al gezegd. Soms realiseren ze zich dat ze iets al hebben gevraagd of dat ze ineens in het verleden zitten.
  Laat ze voelen en merken dat er van hun gehouden wordt. Ze hebben niet zelf voor deze ziekte gekozen.
  Ik ben en blijf gek op mijn moeder zoals ze is.

   
 3. Hylkia

  Technologie is één ding, maar ook heel belangrijk is het m.i. om de mens met Alzheimer goed te ondersteunen, door hem zelf te laten doen wat hij nog wil en kan, maar in zijn tempo en misschien met wat aanpassingen van de omgeving. Stikkers op de kastjes waar wat staat (of kastdeurtje er uit halen zodat je kunt zien wat erin zit) , foto handleiding naast het apparaat van hoe je koffie moet zetten, briefje op het hoofdkussen met een berichtje of foto dat er eerst gedoucht moet worden voordat er in bed gekropen wordt, kleren in de juiste volgorde klaarleggen en dat soort trucjes. Het helpt echt. Iets niet doen is geen onwil, maar het wordt vergeten. Kleine geheugensteuntjes helpen zeker in het beginstadium en daardoor kan de mens met dementie vaak ook langer thuis blijven wonen. Ergotherapeuten zijn hierin gespecialiseerd. Ook ondersteuning van mantelzorgers hoort bij ons vak!

   
  • Gerdien

   Het klopt dat iedereen met alzheimer op een goede manier ondersteunt en geholpen moet worden, maar voor ieder persoon is dat toch heel anders. Voor de een werkt het misschien goed om te werken met stikkers op kastjes of kleding klaar leggen, voor mijn moeder helemaal niet, ze raakte er meer van in de war, “heb ik het nou al gedaan wat op die stikker staat, of moet ik het nog”, eten klaarzetten, om vaste tijden opbellen dat ze moest gaan eten, na een uur gebeld om te vragen of ze lekker gegeten had, ” ja was heerlijk”, en de volgende dag ontdekken dat alles er nog staat, heb het allemaal geprobeerd zolang mogelijk, met heel veel kunst en vliegwerk, totdat ik het uiteindelijk op moest geven en haar moest opgeven voor een tehuis.

    

Reageer